17.SGK ÖDENEĞİ OLAN BAZI MALZEME VE HİZMETLER
Akülü tekerlekli sandalye, manuel tekerlekli sandalye, kesintisiz güç kaynağı, işitme cihazı, koklear implant (biyonik kulak), ortez ve protezler, fizik tedavi ve diş tedavisi ödemelerinin belirli bir kısmı SGK tarafından karşılanır. Bu rehberde yer veremediğimiz ilaç, tıbbi cihaz, tedavi ve uygulamaların ödeme şartları ile ilgili Sağlık Uygulama Tebliği’ne (SUT) bakınız: https://www.mevzuat.gov.tr/mevzuat?MevzuatNo=17229&MevzuatTur=9&MevzuatTertip=5
Tekerlekli sandalyeler: Bu malzemeler, 5 yılda bir kez yenilenir. 5 yıldan önce arızalanan, kullanılamayacak durumda olan malzemeler için; durumun doktor tarafından rapor edilmesi halinde 5 yıllık süre beklenmeden ödenek alınabilir. Akülü tekerlekli sandalyenin SGK ödeneği ile alınmış olması halinde, yenilenirken, eskisinin SGK’ya iadesi zorunludur. Tetrapleji veya parapleji tanılı hastalarda manuel tekerlekli sandalye ile akülü tekerlekli sandalyenin aynı anda reçete edildiği durumlarda, her iki malzeme bedeli ödenir.
Ödeme kapsamında olan sandalyeler aşağıdadır.
a) Özellikli akülü tekerlekli sandalye: 2023 yılı ödemesi; 28.000 liradır.
b) Standart akülü tekerlekli sandalye: SUT kodu: OP1345. Elektronik kumandalı kapalı devre sistemiyle yokuş aşağı bile hızı ve yönü ayarlanabilir, elektronik ekü şarj cihazlı en az 24 ah 12 v 2 adet aküsü olan, suya dirençli, kollukları ve ayakları çıkabilen, şasesi kalın çelikten üretilmiş 100 kg a kadar hasta taşıma kapasitesine sahip ,ağırlığı 60-100 kg arasında olan iç mekanlar için uygun olan saate max. 6km/h hız yapabilen. 2023 yılı ödeneği; 7.500 liradır.
Not: Gelişim geriliği olup pediatrik tip akülü sandalye almak zorunda olan erişkinler faturalarında ''standart akülü tekerlekli sandalye” kodu olan; “OP1345” yazılması halinde ödenek alabileceklerdir.
c) Aktif tekerlekli sandalye: Alüminyum alaşımları/titanyum/karbon kompozitten üretilmiş oturma genişliği, oturma derinliği, sırt yüksekliği ve bacak uzunluğu gibi ölçülere göre kullanıcının ihtiyacı olan aksesuarlarda ilave edilerek üretilmiş, iç ve dış ortamda kullanılabilen, lastiklere 6-8 bar hava basılarak hastanın çok hızlı ve kolay hareket etmesini sağlayabilen 7-12 kg arasında ağırlığı olan. 2023 yılı için ödenek; 10.080 liradır.
d) Standart manuel tekerlekli sandalye: SUT kodu: OP1342. Kollukları çıkabilir, ayaklıkları çıkabilir, katlanabilir çelik şaseli 16-22 kg arasında ağırlığı olan farklı oturma ebatları olan. 2023 yılı ödeneği 1.100 liradır.
e) Hafif manuel tekerlekli sandalye: SUT kodu: OP1343. Alüminyum alaşımları/titanyum/karbon kompozitten üretilmiş 11-15 kg ağırlığına sahip baş ve boyun desteği gibi aksesuarlar eklenebilen arka tekerlekleri çıkarılarak katlanabilen iç ve dış mekanlarda kullanılabilen. 2023 yılı için ödenek; 2. 640 liradır.
f) Pediatrik tekerlekli sandalye: SUT kodu: OP1344. Alüminyum alaşımları/titanyum/karbon kompozitten üretilmiş oturma genişliği 26-38 cm seçilebilen çocuk hastanın ihtiyaçlarına göre aksesuarlar eklenebilen ağırlığı 9-12 kg arasında olan okulda kullanılabilmesi için masa eklenebilen. 2023 yılı için ödenek; 2. 640 liradır.
g) Banyo-tuvalet sandalyesi: 2023 yılı ödeneği; 2.100 liradır.
h) Akü ödemesi: SUT kodu: OP1558. 2 Yılda 1 kez değişim. 2022 yılı için ödeme tutarı 500 liradır.
Akü ödeme şartları: Akülü tekerlekli sandalyenin garanti süresi sonundaki akü değişim bedeli, akünün kullanılamaz durumda olduğunun yetkili teknik servis raporu ile belgelendirilmesi halinde 2 yılda bir defa olmak üzere SGK tarafından ödenir.
HASTA ALT BEZİ/KÜLOTLU HASTA BEZİ/ÇOCUK BEZİ
İki yaşını doldurmuş engelli çocuklar dâhil, çocuk ve yetişkin alt bezi/külotlu hasta alt bezi ödeneği, Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) tarafından karşılanmaktadır. Ancak SGK, hasta alt bezi geri ödeme kriterleri arasında yer alan idrar veya gaita inkontinansına neden olan primer tanı listesi ve bu tanılara ilişkin ICD kodlarına ait liste yayınlamış ve bu liste dışındaki teşhislere ödeme yapmamaktadır. SGK’nın duyurusu ve teşhis listesi için bakınız: https://www.istanbuleczaciodasi.org.tr/?page=icerikler&id=11397
18 Yaş Üstü Olanların Çocuk Bezi Kullanmaları Halinde Rapor Şekli
18 yaş üstü yetişkin bir bireyin çocuk bezi kullanması durumunda bez raporunda, “boy, kilo ve/veya bel çevresi ölçüsü nedeniyle yetişkin alt bezine uyum sağlayamadığından çocuk alt bezi kullanması uygundur" ifadesinin yer alması halinde SGK ödeme yapacaktır.
Daha önce sadece sözleşmeli satış merkezleri ve eczanelerden temin edilen hasta bezlerinin bedelinin, 1 Haziran 2022'de yapılan tebliğ değişikliğiyle günlük 4 adedi geçmemek üzere sağlık raporunda öngörülen günlük kullanım adedi doğrultusunda, aylık nakdi olarak vatandaşlara ödenmesi kararlaştırıldı.
GSS'liler medikal ve eczaneler dışında, market ve internet sitelerinden de hasta alt bezi satın alabilecekler. Ayrıca hasta alt bezi temini için 2 ayda bir reçete düzenlenmesi uygulaması da kaldırıldı.
Başvurular ikamet edilen ildeki sosyal güvenlik il müdürlüklerine dilekçeyle ya da "https://gss.sgk.gov.tr/SahisOdemeOnlineBasvuru/" internet sitesinden yapılabilecek.
Aşağıdaki bilgiler 1 Mayıs 2023 tarihi itibarı ile günceldir.
Ayrıntılı bilgi için bakınız:
Sağlık Uygulama Tebliği (SUT) https://www.mevzuat.gov.tr/File/GeneratePdf?mevzuatNo=17229&mevzuatTur=Teblig&mevzuatTertip=5
Aylık SGK hasta bezi ödemeleri
Çocuk hasta bezi :381.02 TL (2.94 TL x 120 adet bez + %8 KDV = 381.02 TL)
Yetişkin hasta bezi: 487.29 TL (3.76 TL x 120 adet bez + %8KDV = 487.29 TL)
DİŞ TEDAVİSİ
Engellilerin dolgu, diş çekimi, anestezi altında yapılacak işlemler ve özel durumlarda protez ücretleri, Sağlık Bakanlığına bağlı diş sağlığı merkezleri ve üniversite hastanelerinde olması şartı ile SGK tarafından kısmen ya da tamamı karşılanır. SGK ile anlaşmalı özel diş sağlığı merkezlerinden ödeme kapsamında hizmet alınması için, merkeze sevkli gidilmesi zorunludur.
Ankara’da yaşayanlar için hizmet alabilecekleri ağız diş sağlığı merkezleri: Aşağıdaki ağız diş sağlığı merkezleri, engelli hastaların kabulüne ve anestezi altında diş hekimliği hizmetlerini vermeye başlamıştır.
-
Etimesgut Şehit Sait Ertürk Devlet Hastanesi Engelli Ağız ve Diş Sağlığı Merkezi,
-
Tepebaşı Ağız ve Diş Sağlığı Hastanesi,
-
Mamak Ağız Diş Sağlığı Merkezi,
-
Balgat Ağız Diş Sağlığı Merkezi
Bu merkezler için MHRS’den ya da Alo 182’den randevu alınabilir. Etimesgut Şehit Sait Ertürk Devlet Hastanesindeki Engelli Ağız ve Diş Sağlığı Merkezi telefon numarası: 0 (312) 552 52 00. Mamak Ağız Diş Sağlığı Merkezinde, anestezi altında yapılması gereken işlemler Sami Ulus Eğitim ve Araştırma Hastanesinde yapılmaktadır. Randevunu, Mamak Ağız Diş Sağlığı Merkezi olarak alınmalıdır. Engelli bireylere yönelik olarak yukarıdaki hastanelerde verilen hizmetlerde randevu sorunları için Ankara İl Sağlık Müdürlüğüne ait 0 (312) 522 13 98 numaralı telefon aranabilir.
Diğer illerde yaşayanlar, bulundukları il ya da ilçe sağlık müdürlüğünden, engellilere hizmet veren ağız ve diş sağlığı merkezleri hakkında bilgi talep edebilirler.
FİZİK TEDAVİ VE REHABİLİTASYON UYGULAMALARI:
SUT içinde gerekli şartları taşıyanlar, yılda 30+30+30 seans olmak üzere toplamda 90 gün fizik tedavi ve rehabilitasyon hizmeti alabilirler. Engelli sağlık kurul raporları ilk 30 seans için geçerlidir. Eğitim ve araştırma hastaneleri ile üniversite hastanelerinden fizik tedavi ve rehabilitasyon uygulamasına yönelik rapor alınması halinde; ikinci 30 seans, raporun yenilenmesi halinde ise üçüncü 30 seans alınabilir.
Kalıtsal hastalıklara yönelik uygulamalar: Evlilik öncesi Spinal Müsküler Atrofi (SMA) tarama testi:
SMA hastalığının önlenmesine yönelik evlilik öncesinde çiftlerin taşıyıcılık testinden geçmesini amaçlayan tarama programından yararlanacak yeni evlenecek çiftler, aile hekimliklerine başvurabilir.
Kök hücre vericisi kardeş doğmasına yönelik IVF (tüp bebek) tedavisi:
SUT içinde yer alan şartlar sağlanırsa, hasta çocuk sahibi olup, tedavinin başka tıbbî bir yöntemle mümkün olmaması ve tıbben zorunlu görülmesi halinde preimplantasyon genetik tanı (PGT) yapılarak uygun kök hücre vericisi kardeş doğmasına yönelik giderler SGK tarafından karşılanır. Bilgi için bakınız: http://www.sgk.gov.tr/wps/portal/sgk/tr/saglik/saglik_hizmetleri/tup_bebek_tedavisi
Sağlam çocuk doğmasına yönelik Preimplantasyon Genetik Tanı (PGT) ve IVF(Tüp bebek) tedavisi:
Mevcut evliliğinde sağlam çocuk sahibi olan çiftler hariç olmak üzere; SUT ekinde belirtilen kalıtsal bir hastalığı olan veya bu hastalık için taşıyıcı olduğu belgelenen evli çiftin PGT yapılarak sağlam çocuk doğmasına yönelik en fazla üç tüp bebek denemesine yönelik sözü edilen giderler SGK tarafından karşılanır. Kadının 23 yaşından büyük, 40 yaşından küçük olması gerekir. Bakınız: https://www.sma.org.tr/duyuru/529/sgk-geri-odeme-kapsamina-dâhil-edilen-pgt-ile-ilgili-detayli-bilgi
Tıbbi malzeme ve ilaç alımında ödeme yardımı:
Hanede kişi başına düşen gelir, miktar asgari ücretin üçte birinden az olanlar, bağlı oldukları il/ilçe sosyal yardımlaşma dayanışma vakıflarına başvurarak almış oldukları tıbbi malzemelerin SGK ödemesi dışında kalan miktarını talep edebilirler. Kişiye ödeme yapılıp yapılmayacağı, Vakıf Mütevelli Heyeti tarafından belirlenir.